Červená řepa
Proč je červená řepa jednou ze základních potravin dlouhověkých zakavkazských národů? Nejspíš proto, že se jí i v tamních drsných podmínkách dobře daří a také, že lidem určitě lahodí její sladká chuť. Ať tak či tak, jejím velikým přínosem je zejména enormní obsah kyseliny listové, která je v ní zastoupena dokonce v mnohem větší míře než v listové zelenině (ca 1mikrogram na 1g).
Kyselina listová neboli vitamin B9 podporuje tvorbu nukleových kyselin v jádrech buněk a tím stimuluje růst i regeneraci tkání a také pomáhá správnému využití bílkovin a tedy i tvorbě svalové hmoty. Posiluje dobrou náladu – má antidepresivní účinky. Ve skutečnosti jsou účinky kyseliny listové blahodárné pro celé tělo, pro všechny orgány. A v těhotenství a při kojení je její hladina v krvi dokonce životně důležitá pro zdravý vývoj dítěte (zejména pro vývoj mozku a nervové tkáně, ale i pro krvetvorbu…).
Kyselina listová je však velice málo termostabilní – varem se zničí až 95%. Proto jezte červenou řepu syrovou – přidávejte ji v hojné míře do salátů a pijte její šťávu. Šťáva z červené řepy nejlépe chutná a má dokonce protirakovinné účinky zejména v kombinaci se šťávou mrkvovou (na tři díly mrkvové šťávy dva díly řepné 2x denně 0,5 l před jídlem pomalu vypít). Výtečná je i kombinace mrkev, řepa a okurka (3:1:1).
Červená řepa velice účinně pomáhá proti zácpě, odstraňuje jedovaté látky z těla, aktivuje tvorbu červených krvinek, podporuje vylučování vody a kyselin, pečuje o zdraví a pružnost pleti, vlasů, nehtů a cév, posiluje kosti a zuby. Obsahuje také červené barvivo betanin, které brání kornatění tepen a podporuje činnost jater. Betanin má také antioxidační účinky. Z vařené červené řepy se však téměř nevstřebává.
Dortík z kokosu a červené řepy
pro 2-3 osoby, do menší dortové formy vyrobíme 2 dávky
10 g nepražených kakaových bobů
100 g strouhaného kokosu v bio kvalitě
500 g červené řepy (část můžeme nahradit mrkví a přidat lze i kousek kapusty
(3 sáčky „Stévie přesladké“ od fy Sonnentor, ale použít lze i agávový sirup nebo med)
na ozdobení: ½ čajové lžičky nepraženého kakaa a trochu strouhaného kokosu
Postup s přístrojem Thermomix:
- Navážíme a rozmixujeme kakaové boby a strouhaný kokos (10s., stupeň 10).
- Přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na větší kousky a opět rozmixujeme (10s., stupeň 10).
- Stěrkou sundáme, co ulpělo na stěnách a na víku robotu, přidáme stévii (vysypeme ji z čajových sáčků přímo do mixované směsi) a zdá-li se nám směs moc suchá, můžeme přidat ca 50g vody (nebo ještě lépe řepné či mrkvové šťávy). Znovu mixujeme (10s., stupeň 10).
- Vzniklé těsto přendáme do zvolené formy, posypeme kakaem a navrch ještě strouhaným kokosem.
Bez Thermomixu:
- V kávovém mlýnku rozmixujeme kakaové boby a strouhaný kokos.
- V kuchyňském robotu nastrouháme očištěnou zeleninu.
- Struhadlo robotu vyměníme za sekací nůž a vsypeme rozmixované kakaové boby s kokosem.
- Přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kousky nebo předem nastrouhanou, tak jak to náš robot lépe zvládne a přisypeme stévii (vysypeme ji z čajových sáčků přímo do mixované směsi).