Psychologické aspekty

Naše strava má velký vliv nejen na naše fyzické zdraví, ale odráží se také v ostatních oblastech našeho života, zvláště v oblasti společenské. Vždyť snad většina společenských aktivit bývá spojena s jídlem.
 
Většina z nás chodí v práci s kolegy na oběd ať už do společné jídelny či do restaurace, děti jedí ve školce nebo školní jídelně, jedeme-li někam na výlet, rádi se naobědváme po cestě v útulné hospůdce, na dovolené uvítáme ubytování s plnou nebo polopenzí, nebo dokonce „all inclusive“ a snad každá návštěva či oslava je rovněž spojena s jídlem. Děti ve škole, na různých soutěžích a akcích (den dětí apod.) bývají zavaleny horami sladkostí a o Vánocích a Velikonocích se raději nezmiňovat. A pak jsou tu různé letní tábory, školy v přírodě, zimní dětské lyžařské pobyty na horách… a všude se lidé nějak stravují a často hromadně a všichni stejně. Sice se dnes již stává, že si děti ve školní jídelně (i v některých pokrokových školkách) mohou vybrat z více jídel, ale to jsou spíš světlé výjimky. A ani tak si člověk někdy nevybere, např. v případě alergie na lepek, vejce, mléko nebo trpíme-li cukrovkou.
 
Předpokládejme, že se z nejrůznějších důvodů my a/nebo naše děti chceme nebo musíme stravovat odlišně od ostatních, a že se nám všechny technické a legislativní překážky podařilo odstranit.
 
V restauraci si tedy dáme třeba jen velký salát, což dnes již dávno nepůsobí nijak divně. Trochu jiné je to, nosíme-li si do společné jídelny vlastní jídlo nebo, v horším případě, jíme raději sami v kanceláři. Jak ale takovou situaci nesou děti? Pokud se jedná o odlišnost lékařsky zdůvodněnou, spolužáci to většinou s přispěním učitele brzy přijmou a nebývají zde větší potíže. Co když ale někdo z přesvědčení nebo náboženských důvodů například nejí maso? A nebo když rodiče dětem nechtějí dávat sladkosti, jen proto, že vědí, co cukr (a nejen on) dokáže v našem těle napáchat za škody. Krom toho se jedná o látku návykovou. Takový osvícený přístup bývá bohužel pochopen jen zřídka. Dospělý to pravděpodobně dokáže svému okolí vysvětlit a z těch, co tomu rozumět nechtějí, si snad nebude dělat hlavu. Pro děti to však může být mnohem těžší, vzhledem k menším sociálním zkušenostem. Hodně pak záleží na povaze dítěte a především na přístupu nejbližších dospělých, jak takovou odlišnost dítě ponese.
 
Jsem přesvědčena o tom, že pokud je takovéto situaci dítě vystaveno a díky moudrému a citlivému přístupu rodičů (a možná i díky dalším okolnostem) toto úskalí zdárně zdolá, bude mu to kdykoli v životě velkou výhodou. Všude se totiž setkáváme s nejrůznějšími odlišnostmi a na druhé straně s touhou zapadnout mezi většinu.
 
Ať už to nazveme touhou po pocitu sounáležitosti (být s někým „stejná krevní skupina“) anebo stádním jednáním, pohnutky bývají zřejmě podobné. Někdy může být tato touha a její konkrétní projev zcela nevinný (jedeme-li s přáteli na vodu ve stejných čepičkách nebo tričkách, nebo když úžasná hudba na koncertě roztančí celý sál a nikomu se přitom nic nestane).
 
Ale v životě nastávají chvíle, kdy je vybočení z aktivit většiny a soudné uvažování nanejvýš na místě. Nedostatečně psychicky vyzrálý jedinec však takový krok nemusí zvládnout nebo mu dokonce ani nepřijde vhodný či společensky přijatelný.
 
Mám na mysli třeba oslavu spolužákových 17. narozenin u něj doma nebo na chatě, pochopitelně bez účasti rodičů… Určitě si dokážeme představit, jaké nápady na zpestření večera může mít rozjařená mládež, zvláště je-li přítomno obé pohlaví. Podotýkám, že absolutní zákaz účastnit se podobných akcí mi nepřipadá jako řešení. Příliš striktní zákazy často vedou k jejich obcházení, vymýšlení si… tedy k ještě větším výchovným problémům.

Novinky

23.04.2016 17:00

Víkendová Cesta k sobě 27. - 29. 5. 2016

živá strava ● jóga ● rodinné konstelace ● muzikoterapie   Informace (nejen) k ubytování: Žabovřeský Mlýn je nádherně, citlivě a s láskou renovované stavení. (Na základech dnešní stavby stával mlýn již od nepaměti. Dle místní kroniky zde dokonce byl kdysi ubytován Jan Žižka z Trocnova....
26.01.2016 10:53

Živá strava na jaře

Víte, že astronomické jaro už je tu? Začalo v neděli 24. 1. ve 2:46. Tedy ve chvíli, kdy stálo Slunce ve Vodnáři a Luna v úplňku ve Lvu. Co to znamená? Čím je to pro nás důležité? Co se v tu dobu děje v našich tělech? Je tu nějaká spojitost s jarní únavou? A jak na ni vyzrát? O jaře, přírodních...
21.04.2015 14:42

Křest knihy Nevšední gurmán

Má milá kniha Nevšední gurmán byla konečně řádně pokřtěna. Tohoto náročného úkolu se krásně zhostila Anička Hýžová. Děkuji Ti, Aničko. A děkuji i Martinu Debřičkovi, který slavnostní atmosféru dotvořil tóny svého saxofonu. A děkuji především Vám všem, kdo jste přišli. A v neposlední řadě Eco Salonu...
28.02.2015 23:22

Nevšední gurmán - 4. vydání

3. vydání knihy Nevšední Gurmán je sice rozprodané, ale 4. vydání - doplněné, s barevnými fotografiemi a v novém kabátku tvrdých desek - se blíží. Mělo by přijít na svět 6. března a pevně doufám, že je budete mít možnost koupit už na veletrhu Miluj svůj život na mé páteční nebo nedělní přednášce....
05.01.2015 23:20

Na Cestách k sobě

Rozhovor na internetové televizi Cesty k sobě můžete shlédnout zde. https://cestyksobe.cz/hana-zapletalova-pri-zive-strave-hrave-a-zdrave-povidani-s-hankou-zapletalovou/7375#
18.12.2014 14:00

Vánoční cukroví zdravě a hravě

Vánoční cukroví zdravě a hravě   18. Prosinec | 14:00 - 16:00 Přijďte si i s vašimi dětmi vyrobit „živé“ vánoční cukroví. Je lahodné, vůbec nemusí do trouby a navíc je skutečně zdravé. Vám, vašim ratolestem i celé rodině bude chutnat a ještě si užijete jeho tvoření. Na místě...
06.12.2014 09:45

Setkání s autorkami knih o živé stravě a dalšími hosty

Pozvánka do Bazalky v Hradci Králové za Aničkou Hýžovou
27.11.2014 15:00

Živá strava - strava, která léčí

Přednáška s ochutnávkou + beseda co je živá strava a proč právě ona Zázračná alchymie enzymů rozdíly mezi živou a vařenou stravou orgánových hodinách a ročních obdobích v souvislosti se stravou mechanizmus vzniku choroby a jak si pomoci Beseda nad konkrétními zdravotními...
26.11.2014 10:30

Živá strava pro těhotné, kojící, pro celou rodinu

Přednáška s ochutnávkou KRC-Co By Dup – Toužimská 244/42, Praha 9 - Kbely Co je živá strava, kde se tu vzala a proč právě ona? Je živá strava vhodná a plně postačující i v obdobích, která vyžadují největší péči právě v oblasti výživy? Není těhotenství a doba kojení kontraindikací ke všem...
17.10.2014 17:00

II. Víkendová Cesta k sobě 17.-19.10.

Pojďte se s námi vydat na již II. Víkendovou Cestu k sobě. Pojďme se přiblížit k sobě samým, pojďme společně pečovat o tělo, duši i ducha. Pojďme si odpočinout, protáhnout se, posílit, poznávat svou duši, tělo i tu nejlepší a nejchutnější potravu. Tak jako poprvé nás čeká živá strava na talíři i v...