Elixír zdraví – vitamin C

13.04.2015 18:31

Jste přepracovaní? Potřebujete zrychlit své pracovní tempo a přitom se Vám pod tíhou povinností podlamují kolena? Zmáhá Vás jarní únava?

 

Poradím Vám jedinečný doping a antidepresivum v jednom. Vitamin C! Totiž do značné míry může pomoci i chlorella a zelený ječmen a samozřejmě syrová zelenina před každým jídlem (nebo aspoň před každým obědem a večeří), ale vitamin C má naprosto klíčovou úlohu!

Člověk je totiž jedním z mála živočichů, kteří si vitamin C neumějí vyrábět. Může za to porucha jediného genu. Stejně jako my jsou na tom např. opice a netopýři a ti denně spořádají ve své běžné stravě několikanásobně více vitaminu C než člověk. A my jíme ovoce a zeleniny po málu a navíc své jídlo vaříme, pečeme, smažíme…, čímž vším se tento vitamin z velké části nebo úplně ničí (v závislosti na teplotě a délce tepelné úpravy). Někomu to vadí víc, někomu míň. Také nejsme všichni stejní a naše denní potřeba se v závislosti na genetické výbavě, míře stresu, prostředí, ve kterém se pohybujeme a individuálním nastavení daném přírodou, momentálním zdravotním stavu… může lišit i dvacetinásobně. Už z toho je patrné, že tabulková hodnota doporučené denní dávky tohoto vitaminu, jež je pro všechny shodná, stěží může odpovídat naší momentální individuální potřebě. Navíc jsou tyto hodnoty značně podhodnoceny. Jsou stavěny spíš pro jedince mladého, zdravého, silného… a jsou to spíš záchovné dávky než dávky optimální (více zde: https://www.youtube.com/watch?v=4_N7N26vDS8 a také v knize Karla Machaly: Géniové na prahu nové medicíny - v kapitole: Linus Pauling; a v knize: Vitamín C a megaskorbická liečba – zabudnutý poklad, jež je možno stáhnout z internetu).

 

Vitamin C totiž pomáhá také vstřebávání vitaminů skupiny B (pomůže tedy i imunitě, kůži…), spotřebovává se při metabolizmu cukrů (pomůže dětem krmícím se sladkostmi, aby nebyly hyperaktivní a nekazily se jim zuby a dospělým proti osteoporóze, paradontóze…) je důležitý v boji proti všemožným patogenům (pomůže proti infekcím virového, bakteriálního, kvasinkového, plísňového… původu), pomáhá v boji s rakovinou – vlastně ji přímo léčí, chrání kloubní chrupavky – léčí artritidu a tak bychom mohli pokračovat dále.

 

Jak stanovit svou individuální potřebu vitaminu C v daném okamžiku? Budeme postupně zvyšovat dávky až do chvíle, kdy vit. C začne působit projímavě a pak dávky mírně snížíme. Po čase pak můžeme dávku ještě o trochu snížit, nebo např. přes léto, kdy je dostatek čerstvého ovoce a zeleniny vysadíme vit. C úplně. Do doby, kdy opět pocítíme únavu, depresi, praskající koutky úst, zhoršení chrupu, bolavé dásně nebo jiné příznaky nedostatku tohoto vitaminu. Syntetický vitamin C má totiž jeden nedostatek. Není zcela totožný s přírodním vitaminem C. V přírodě se vyskytuje jako kyselina R-askorbová (je tedy pravotočivá), zatímco chemicky vyrobit se dá jedině kyselina L-askorbová (její levotočivá forma). A co to pro nás znamená?

Přírodní vitamin C je naprosto neškodný v jakémkoli množství. Kolik tohoto vitaminu tělo potřebuje, to množství využije a přebytky ledviny vyloučí spolu s močí. U syntetického vitaminu C se však zřejmě všechen přebytek nepodaří vždy vyloučit a tak může časem hrozit písek v ledvinách až možná ledvinové kameny. Lékařským vyšetřením se zřejmě dá zjistit, zda jsme k tomuto náchylní (co se nám v ledvinách ukládá a jakého je to původu – často to bývá např. kys. močová, která má původ v nadměrné konzumaci masa a jiných bílkovin, přičemž tato míra je opět individuální). Pokud bychom k ukládání přebytků vit. C náchylní byli, pečlivěji važme, kdy použít syntetický vitamin a kdy se raději pustit do ovoce a zeleniny a to nejlépe z ekologických zdrojů, kde je tohoto vitaminu přirozeně více (stejně jako všech ostatních živin). Osobně bych však řekla, že poškození, která v našich tělech díky nedostatku vitaminu C vznikají jsou daleko vážnějšího rázu než písek v ledvinách (a mohou mezi ně patřit i autoimunitní onemocnění právě ledvin, ale i jiných orgánů). A proto pokud u sebe pozorujeme nedostatky tohoto vitaminu (již zmíněné deprese, únava, špatné dásně, zuby, chřipky, ale jsou to vlastně všechny příznaky fyzické i psychické nepohody), zkusme ještě před návštěvou lékaře koupit vit. C a berme např. 1000mg každou hodinu až dvě a sledujme, co to udělá. Zdá se Vám to hodně? Ano, je to mnohem víc, než je oficiálně doporučováno lékaři a také nemusíme tyto dávky brát trvale. Už třeba během prvního dne až tří je můžeme upravit dle naší vlastní potřeby. Každopádně to ale funguje a vedlejší účinky jsou oproti účinkům jiných léků takřka nulové. A časem můžeme ze syntetického vitaminu C přejít na syrovou zeleninu a vrátit se k němu jen např. brzy na jaře v době jarní únavy, pokud to vůbec bude nutné.

 

Více o zdravé a živé stravě zde: https://www.zdravivnas.cz/vyziva/

 

Doporučení obsažená v tomto článku vycházejí čistě z autorčiny osobní zkušenosti a v žádném případě nemohou být brána jako oficiální  lékařská doporučení. Za jakékoliv následky, aplikace těchto doporučení, ať už dobré či špatné, nese odpovědnost každý sám.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdraví v nás Osluněná Praha 5 Lipence +420 603 404 111