Čočka

20.07.2014 18:16

Čočka obsahuje asi 26% bílkovin v pro nás výhodném složení aminokyselin (má velký podíl esenciálních aminokyselin). Obsahuje také železo, zinek a vápník a také životadárnou kyselinu listovou. Díky této dokonalé kombinaci výživných látek je čočka báječnou potravou pro naše svaly, kosti, zuby, červené krvinky i pro imunitní systém. Pečuje o zdraví naší pleti stejně jako o ledviny a močový měchýř, jejichž dobrá kondice dále souvisí se zdravými klouby a vazivovými tkáněmi obecně. A v neposlední řadě podporuje duševní zdraví a dobrou náladu. Výživné látky v čočce obsažené jsou nejlépe využitelné, pokud nebyly zničeny či znehodnoceny varem. Čočku je tedy nejlépe konzumovat naklíčenou. Klíčená čočka je velice chutná např. v zeleninových salátech (i v kombinaci s červenou řepou a třeba i avokádem…). Klíčením zvyšuje obsah výživných látek – zejména vitaminu C a vitaminů skupiny B. tedy i vit. B12 a kyseliny listové.

Námět na výborný salát s čočkou, červenou řepou a avokádem najdete v sekvenci 79:32 zde:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1148499747-sama-doma/214562220600042

Čočkový salát s kysaným zelím

pro 1 osobu

4 lžíce (červeného) kysaného zelí

3 lžíce klíčené čočky

1 kořen petržele

1 menší červená řepa (ca 50g)

1–2 stroužky česneku

1 lžíce olivového oleje

1-2 rajčata

2 listy hlávkového salátu

2 lžíce černých oliv nejlépe nepasterovaných

1/2 avokádo nebo 1 hrst piniových oříšků

na ozdobení: 1 hrst rucoly, 1 červená cibulka, olivy, čočka

Postup najdete pod linkem výše.

Vyhledávání

Kontakt

Zdraví v nás Osluněná Praha 5 Lipence +420 603 404 111